Architect Gjalt van Koten: “De Heemtuinen wordt echt een thuis voor iedereen.”

06.05.2022

Volop diversiteit

“Volop keuzevrijheid; zo kun je De Heemtuinen het beste typeren. Van klein appartement met één slaapkamer tot een torenwoning met maar liefst vijf verdiepingen. Juist die diversiteit zorgt ervoor dat echt iedereen hier straks iets kan vinden dat bij hem of haar past. Dat was ook een belangrijke opgave voor ons. Het standaardgezin met twee kinderen die op hun 18e het huis uitgaan, zie je steeds minder. In De Heemtuinen bouwen we ook voor alleenstaanden, stellen, samengestelde gezinnen en zelfs meergeneratie-families.”

Van starterswoning tot torenwoning

“De Heemtuinen telt drie bouwbokken. De eerste twee blokken bestaan uit woningen en een appartementencomplex rondom een binnenhof. Het derde bouwblok is een vrijstaand appartementencomplex. In totaal komen er 105 appartementen en 78 geschakelde grondgebonden woningen in De Heemtuinen die allemaal weer net even anders zijn. En vooral ook anders dan die waar je vrienden in wonen. We hebben vooral gekeken naar hoe de gezinnen van nu eruitzien en dat is heel divers. Voor jonge gezinnen en tweeverdieners is er een drielaagse instapwoning met flexibele indeling. De vierlaagse woningen zijn ultieme gezinswoningen, met extra veel ruimte. Alle woningen hebben een tuin op de begane grond en een terras aan de binnenzijde van de binnenhof. Dat terras bevindt zich op de tweede woonlaag waar ook de woonkamer is. Op de begane grond kun je de keuken en een eetkamer realiseren. De bovenste twee verdiepingen zijn dan voor de slaapkamers die allemaal ongeveer even groot zijn. De torenwoningen, die zich op de hoeken van de bouwblokken bevinden, zijn maar liefst vijf woonlagen hoog. We hebben voor De Heemtuinen bewust gekozen voor minder brede, maar juist hoge woningen. Deze woningen zijn ideaal voor meerdere generaties zoals bijvoorbeeld inwonende jongeren of opa en oma, of juist voor grote samengestelde gezinnen. Ook deze woningen zijn weer flexibel in te delen voor de kopers.”

Eigentijds en toekomstgericht

“Qua architectuur hebben we goed gekeken naar de bestaande bebouwing in De Westwijk, gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw. We kozen voor lichte, rechthoekige en positieve architectuur. Een beeldtaal gebaseerd op natuurlijke materialen, openheid en een mooie relatie van wonen met de omgeving: zo heb je vanuit je woonkamer altijd mooie zichtlijnen op en over het omliggende groen. Zachte pastelkleuren, houtaccenten en mooie vlakverdelingen in de gevel verwijzen naar de bouwstijl van weleer. De referentie naar vroeger is duidelijk, maar de architectuur is eigentijds en toekomstgericht. Hier kun je straks een leven lang heerlijk wonen. Als starter, jong gezin, senior of groot samengesteld gezin. De Heemtuinen wordt echt een thuis voor iedereen.”

Nieuwsoverzicht