Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het overzicht van de veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden. Klik op het balkje om het antwoord te zien.

Vragen over verkoop

Ga naar de pagina ‘aanmelden’ op deze site. Hier kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief en maak je direct een persoonlijk account aan. Via dit account kun je als de verkoop gestart is, je direct inschrijven voor een rijwoning of appartement van jouw voorkeur.

Je kunt je vanaf nu definitief inschrijven voor de woningen en appartementen. Bekijk hier het aanbod, lees de verkoopdocumenten goed door en maak je inschrijving compleet in jouw persoonlijke account: https://account.heemtuinen.nl/account/online-inschrijven

De eerste stap is door je in te schrijven via de pagina ‘aanmelden’ op deze site. Je maakt daar een persoonlijk account aan voor De Heemtuinen in Vlaardingen. Maak je inschrijving compleet in jouw persoonlijke account via dit formulier: https://account.heemtuinen.nl/account/online-inschrijven In het inschrijfformulier geef je jouw bouwnummervoorkeuren op. De inschrijving loopt tot maandag 25 september 10:00 uur.

Mocht je al een account hebben, dan log je bij de start verkoop in, in jouw persoonlijke account, je opent het digitale inschrijfformulier en schrijft in.

De definitieve verkoopprijzen van de woningen en appartementen worden bij de start verkoop bekend gemaakt. Voor de eerste fase, De Klaproos, zijn de prijzen nu te bekijken via https://aanbod.heemtuinen.nl/ en op de prijslijst bij de downloads: https://www.heemtuinen.nl/downloads/

Nee, er is sprake van vrije verkoop. Iedereen heeft gelijke kansen.

Het plan bestaat uit 3 blokken A, B en C welke in drie fases worden gebouwd. De eerste fase met blok A, De Klaproos omvat 41 rijwoningen en 29 appartementen.

Zodra de datum van de start verkoop bekend is word je op de hoogte gebracht middels een nieuwsbrief. Bij de start verkoop worden alle verkoopstukken op de website geplaatst die je kunt downloaden, dit zijn de verkoopbrochure, prijslijst, technische stukken maar ook de verkoopprocedure en de inschrijfprocedure.

De verkoopstukken zijn hier te downloaden: https://www.heemtuinen.nl/downloads/

Dit zijn de informatieve stukken die je kunt downloaden:

•                Prijslijst
•                Magazine
•                Brochure woningen en appartementen
•                Technische omschrijving
•                Situatietekening
•                Tekeningen per woningtype
•               Optietekeningen
•               Meerwerklijst
•               Toelichting inschrijving en toewijzing | verkoopprocedure
•               Juridische stukken

Er zijn twee makelaars betrokken bij de verkoop van De Heemtuinen:

Van Herk Nieuwbouw Makelaars uit Rotterdam, Oudehoofdplein 4 in Rotterdam, tel. 010 – 4147600

De Witte Garantiemakelaars uit Vlaardingen, Korte Hoogstraat 4A in Vlaardingen, tel. 010 – 4343844

Het project wordt gebouwd door Thuis in Bouwen uit Meerkerk. Zij zijn straks ook het aanspreekpunt voor de kopers van De Heemtuinen.

Als je een woning krijgt toegewezen na sluiting van de inschrijfperiode, ontvang je hierover via de makelaar een bericht. Bij acceptatie van de optie kun je direct een afspraak maken met de makelaar.

Na het verkoopgesprek bij de makelaar behoud je een optie één week. Binnen deze week dien je een beslissing te nemen over de aankoop, bereid je dus goed voor. De volgende stap is het digitaal ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst.

De rijwoningen en appartementen zullen worden toegewezen op basis van de volgorde van de aangegeven voorkeuren. Bij meerdere gegadigden voor één rijwoning of appartement vindt de toewijzing plaats op basis van een random match, waarbij de ingevulde informatie en de financiële check, die goed is voor 25 extra punten (zie hiervoor ook de vraag: ‘Hoe weet ik of een rijwoning of appartement voor mij financieel haalbaar is?’) wordt meegenomen bij de toewijzing van de beste kandidaat. Als de 1e voorkeurkeuze voor een woning al aan een andere gegadigde is toegewezen, kan een eventuele 2e keuze worden toegewezen, enz. Tevens krijgen alle kandidaten die hun voorkeuren tijdens de pre sale hebben aangegeven 10 extra punten bij de toewijzing.

Er is geen anti speculatiebeding van toepassing.

Er is geen zelfbewoningsplicht van toepassing.

Er is geen koopstart van toepassing.

Er komen geen huurwoningen-/(huur)appartementen

Ja, de Heemtuinen heeft een Facebook- en Instagrampagina. We vinden het leuk als je ons volgt!  

      https://www.facebook.com/Heemtuinen

      https://www.instagram.com/heemtuinen/

      Wil je echt als allereerste op de hoogte gebracht worden van de ontwikkelingen zoals start verkoop, exacte prijzen, enz.

      Schrijf je dan in via de pagina ‘aanmelden’ op deze site.

Vragen over het dorp / de wijk

Comfortabel, gezellig en aansprekend. Een groene wijk voor mens en dier.

De Wereldwijzer (BSO en KDV) op circa 250 meter afstand, ook bevindt zich hier een Peuterspeelzaal; BSO De Schakel op iets meer dan 250 meter afstand; Peuterspeelzaal De Schakel (KDV) op circa 350 meter afstand. Er zijn binnen 600 meter vier basisscholen aanwezig en in een straal van 2,5 km diverse middelbare scholen ( Lentiz en de Vlaardingse Openbare Scholengroep onder andere).

Zeker, zo kun je golfen op golfbaan Schinkelshoek ( 18 holes), voetballen bij DVO '32 of Victoria 04, paardrijden bij Manege Die Flardingha, zwemmen bij recreatiebad De Kuik en fitnessen bij Sportcentrum Polderpoort.

Lopend of met de fiets kun je je dagelijkse boodschappen doen op slechts enkele minuten loopafstand zijn diverse supermarkten gelegen zoals de Albert Heijn, Dirk van den Broek en Aldi. Een klein stukje verder fietsen en je kunt de dagelijkse boodschappen doen in het gezellige centrum van Vlaardingen. Ook diverse restaurants, horeca, cafetaria en een viszaak zijn op korte afstand bereikbaar. Op het gebied van medische centra zijn er diverse gezondheidscentra, een apotheek en een huisartsenpost in de wijk aanwezig.

De Heemtuinen is goed bereikbaar via autosnelweg A20, met een paar minuten ben je op de snelweg onderweg naar je bestemming. De A4 is ook snel en goed bereikbaar vanuit de Heemtuinen. Ook op het gebied van openbaar vervoer is Heemtuinen goed bereikbaar. Op de Buys Ballotlaan (200 meter loopafstand) is een bushalte aanwezig en metrostation Vlaardingen West is op 1 km afstand gelegen waardoor je snel naar Rotterdam en omliggende steden reist.

Er zijn meerdere speeltuinen op loopafstand. Daarnaast komen er natuurlijke speelvoorzieningen in het plan.

Binnen een straal van ca. 800 meter is een honden uitlaatveld en op 1,2 kilometer een hondenspeeltuin.

Parkeren voor bewoners is mogelijk achter de woningen. Voor bezoekers is er voldoende parkeerruimte.

Ja, meer dan voldoende. Conform het geldende parkeerbeleid van de gemeente.

Vragen over de woningen / appartementen

Er komen in de eerste fase in totaal 70 woningen en appartementen.

Alle woningen en appartementen in De Heemtuinen hebben energielabel A++++. Dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie, aangeduid als ca (circa). Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Om een woning op jouw naam te krijgen moet je overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten betalen. Een woning die nog gebouwd moet worden koop je Vrij Op Naam (v.o.n.). Vrij op Naam betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht betaalt.

Jazeker, de meerwerklijsten staan zodra de verkoop gestart is onder ‘aanbod’ per bouwnummer weergegeven. Deze zijn samengesteld door de aannemer.

Ja, alle woningen en appartementen hebben een berging. De bergingen van de appartementen bevinden zich op de begane grond.

De woningen / appartementen worden BENG (bijna energie neutrale gebouwen) opgeleverd. Daarmee voldoet de woning aan de door de overheid vastgestelde norm BENG. Door toepassing van gevel-, vloer-, en dakisolatie en door energiezuinige installaties wordt aan deze normstelling voldaan. Zo wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp, PV-panelen en beschikt de woning over WTW (warmte terug winning) ventilatiesysteem.

Ja, de woningen en appartementen worden zonder gasaansluiting opgeleverd. Een warmtepomp zal de woning voorzien van warmte, koeling en warm tapwater.

Er zit geen keuken in de woning/appartement en er is ook geen stelpost opgenomen.

Ja, er zit standaard sanitair en tegelwerk (badkamer en toilet) in de woning.

Zie hiervoor de technische omschrijving. De technische omschrijving is te downloaden bij de verkoopstukken op het moment dat de verkoop gestart is.

Ja deze is beschikbaar bij de start van de verkoop. En te downloaden bij de verkoopstukken.

De aansluiting op het glasvezelnet of kabelnet (het abonnement) dien je zelf aan te vragen. Aansluitingen voor elektra en water worden door de regionale netbeheerder verzorgd. Wie de netbeheerder wordt, is nog niet bekend.

Overeenkomsten, vergunningen en financiële haalbaarheid

De grond koop je via de koopovereenkomst die je aangaat met de ontwikkelaar, in dit geval Timpaan. Met de aannemer sluit je een aannemingsovereenkomst af. De aannemer is de partij die je huis bouwt.

De inhoud van de overeenkomsten neemt de makelaar met je door tijdens het optiegesprek. Besluit je over te gaan tot koop, teken je de overeenkomsten digitaal. Dit kan thuis, maar vind je het fijner om dit bij de makelaar te doen kan dat natuurlijk ook. Op dat moment ben je officieel een overeenkomst aangegaan met de ontwikkelaar en de aannemer.

Een koopovereenkomst teken je als je een nieuwbouwwoning/appartement koopt waarvan de bouw nog moet starten. Met deze overeenkomst koop je de grond waarop de woning/appartementengebouw komt te staan. In de overeenkomst worden alle afspraken tussen jou en de ontwikkelaar (verkoper) vastgelegd. De nieuwbouwmakelaar neemt de overeenkomst met je door. Als alles duidelijk is, teken je de koopovereenkomst. Dat kan digitaal of op het kantoor van de makelaar.

In een aannemingsovereenkomst worden de afspraken tussen jou en de aannemer vastgelegd. Met het tekenen van de aannemingsovereenkomst geef je als koper opdracht aan de aannemer je woning/appartement te bouwen. Deze overeenkomst teken je tegelijkertijd met de koopovereenkomst. Samen wordt dit ook wel eens de koop- aannemingsovereenkomst genoemd. De nieuwbouwmakelaar neemt de aannemingsovereenkomst met je door. Als alles duidelijk is, teken je. Dat kan digitaal of op het kantoor van de makelaar.

Er is nog geen aannemer geselecteerd. Zodra de aannemer bekend is, kunnen we hier een antwoord opgeven.

Je kunt een vrijblijvende afspraak (van ca. 30 minuten) inplannen bij de Rabobank, of een eventuele andere financierder. Zie hiervoor de link vermeld in het tabblad financiering Na afloop ontvang je het ‘Orientatierapport Lenen en Wonen’ als pdf-document. Dit document dien je, wanneer de verkoop is gestart, up te loaden bij je inschrijfformulier. Het is niet verplicht om de check bij de Rabobank te doen, maar wel makkelijk en snel. Een financieringsverklaring dient te allen tijde door een erkend financieel adviseur gedaan te worden. Het verplicht je nergens toe.

Zodra opschortende voorwaarden zijn vervallen en de bouw van de woning/appartement definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte (leveren van de grond) en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je verneemt dat de akte gepasseerd kan worden. Je voorkomt dan ook dat je transportrente moet betalen. Je moet rente gaan betalen als je hypotheek nog niet rond is als de akte wordt gepasseerd (de grond aan jou geleverd wordt).

In een bestemmingsplan staat of het gebied bestemd is voor woningen, kantoren of bedrijven. Ook staat er in waar gebouwd mag worden, waar groen komt en hoe de wegen lopen. Op basis van het bestemmingsplan werkt de ontwikkelaar zijn ideeën voor de buurt of wijk uit. Iedereen moet zich aan de regels houden in het bestemmingsplan. De gemeente checkt of dit gebeurt.

Het bestemmingsplan is onherroepelijk.

Een omgevingsvergunning is nodig als er woningen/appartementen gebouwd worden die mogelijk tot last zijn voor mens en milieu. De ontwikkelaar vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Deze vergunning moet zijn verleend, voordat er gebouwd mag worden. Als de vergunning verleend is, zeggen we dat de vergunning ‘onherroepelijk’ is. Het onherroepelijk zijn van de omgevingsvergunning is een van de opschortende voorwaarden in de koop- en/of aannemingsovereenkomst.

Ja, de omgevingsvergunning is onherroepelijk.

Een garantie- en waarborgregeling geeft jou de zekerheid dat je huis wordt gebouwd en dat eventuele gebreken verholpen worden. Heel belangrijk dus als je een nieuwbouwhuis koopt. Want wat als de aannemer failliet gaat en/of hij zijn afspraken niet kan nakomen? Dan is het fijn om te weten dat dit in ieder geval voor de bouw van jouw huis geen gevolgen heeft. De aannemer die je huis bouwt is aangesloten bij een Garantie- en Waarborginstantie. Deze instantie vangt het risico op en zorgt ervoor dat je huis toch wordt gebouwd. Een aantal bekende Garantie- en waarborginstanties zijn Bouwgarant, Woningborg of Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK).

Het plan wordt uitgevoerd onder de Woningborg garantie- en waarborgregeling.

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. Bij Heemtuinen is de projectnotaris MAES notarissen, Verploegh Chasséplein 1 te Vlaardingen

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Krijg je de hypotheek niet rond, dan kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 1 afwijzing van een geldverstrekker.

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning/appartement en de eventuele buitenruimte.

Als je een nieuwbouwhuis/appartement koopt, betaal je de aannemer in termijnen voor de bouw. Stap je in als de bouw is gestart, dan zijn er dus al kosten gemaakt. De aannemer heeft de termijnen voor je voorgeschoten. Over deze termijnen moet je bouwrente betalen. In de koop- en aannemingsovereenkomst staat precies hoe de termijnen verdeeld zijn en wat het rentepercentage is. Deze bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar.

Op het moment dat aan alle opschortende voorwaarden is voldaan ontvang je de zogenaamde “hoerabrief”. Hierin staat een datum genoemd vanaf wanneer er rente berekend gaat worden over de grond. Meestal is dat 2 tot 3 weken na de dagtekening van de “hoerabrief”. Als je voor deze datum de grond bij de notaris transporteert hoef je geen rente te betalen. Transporteer je de grond na deze datum, dan ben je transportrente verschuldigd.

Als je de koop- en aannemingsovereenkomst tekent, moet je meestal even wachten tot de bouw start. Als alle opschortende voorwaarden zijn vervallen, stuurt de ontwikkelaar, in dit geval Timpaan, je een HOERA-brief. In deze HOERA-brief staat wanneer de bouw precies start en wanneer je naar de notaris kunt gaan om de leveringsakte te ondertekenen. In de koopovereenkomst staat wat de opschortende voorwaarden zijn.

Om zeker te weten dat jij je bij start verkoop inschrijft op de bouwnummers die financieel bij jou passen, vragen we je om nu alvast een financiële check te doen. Zo kunnen we na de toewijzing snel door met de verkoop. Het voordeel hiervan is dat het project eerder gebouwd kan worden en jij eerder in je droomhuis woont! Link naar een voorbeeld, dat voorbeeld heeft Erik. Voor Heemtuinen werken we samen met de Rabobank. Heel handig want de adviseurs kennen het project, de verschillende woningen én de bijbehorende financieringsmogelijkheden. Het is niet verplicht om de check bij de Rabobank te doen, maar wel makkelijk en snel. Een financieringsverklaring moet door een erkend financieel adviseur gedaan te worden.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Bijvoorbeeld de gevel of het dak.

Ja alle woningen / appartementen hebben met de VvE te maken.

Ja, je bent automatisch lid van de VvE. Je kunt dit lidmaatschap niet opzeggen. Alleen als je de woning / appartement verkoopt ben je niet langer lid van de VvE.

De VvE wordt opgericht door de notaris op moment van passeren van de splitsingsakte.

Het bestuur van de VvE wordt gekozen dan wel benoemd door de leden, de eigenaren, van de VvE.

Deze zijn nog niet bekend. Bij de start verkoop hebben wij een indicatie voor je per maand.

Planning

De verkoop van de eerste fase Blok A “De Klaproos” is 14 september 2023 gestart.

Dit is afhankelijk van de snelheid waarmee De Klaproos, blok A, verkocht wordt. De volgende fasen, die bestaan uit blokken B en C gaan op een later moment in verkoop. Meld je aan voor de nieuwsbrief zodat wij je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen.

De bouw van de eerste fase Blok A “De Klaproos” start in april 2024.

Dit is afhankelijk van de voortgang van de verkoop en de start van de bouw.

Het project bestaat uit 3 gebouwen. Het plan wordt in 3 fases gebouwd. De bouw van de eerste fase Blok A “De Klaproos” start in april 2024.

Nee, de woningen en appartementen zijn speciaal voor De Heemtuinen ontworpen.